Een stage in Curaçao, het is een eindje weg van het vertrouwde Nederland. De landen lijken niks op elkaar, behalve dat beide omgeven zijn door veel water. Hoe kwam ik op het idee om juist in Curaçao stage te gaan lopen?

 

Ik studeer aan de Universiteit Leiden waar ik de master Civiel Recht volg. Na 4 jaar lang non-stop studeren was het wel tijd voor wat verandering, en vooral tijd om meer praktijkervaring op doen. Ik dacht gelijk aan een stage, in Nederland? Hmm, nee. In het buitenland is echter weinig mogelijkheid tot stage lopen als je Nederlands recht hebt gestudeerd. Toen kwam het idee van Curaçao in me op. In Curaçao hebben ze recht wat grotendeels gebaseerd is op Nederlands recht. Vanaf dat moment wist ik het, ik solliciteerde bij VANEPS en mocht in september beginnen met mijn stage. Wat mij betreft perfect; geen koude wintermaanden in Nederland!

 

In september stapte ik het vliegtuig uit, de zon scheen me tegemoet en zette ik voet op Curaçao. Ik startte die week gelijk met mijn stage: een kantoorbrede-stage binnen VANEPS. Dit houdt in dat je opdrachten krijgt van elke afdeling (denk aan: Employment, Corporate & Banking, Litigation) erg leuk en tevens handig om te oriënteren welke rechtspraktijken je leuk vindt.

 

Elke dag start om 8 uur, op zich prettig want dan is het nog niet zo warm. Bij binnenkomst wens ik iedereen uiteraard eerst een Bon dia, en zoals het gebruik leert, op maandag een Bon Siman! Ik settel mezelf achter mijn bureau, haal een kopje koffie en ga aan het werk. Het werk is divers en uitdagend wat het leuk maakt om aan de slag te gaan! Bovendien krijg je binnen een kantoor als VANEPS veel verantwoordelijkheid en juridisch inhoudelijke taken, iets wat in Nederland vaak minder is. Daarnaast doe ik mee met elke team-meeting, in deze meetings vertelt iedereen waar hij/zij zoal mee bezig is en vertel jij waar je als stagiaire mee bezig bent. Op deze manier word je snel betrokken in het team en leer je al je collega’s goed kennen.

 

Tussendoor een bezoekje aan de Botika -een onmisbaar begrip in Curaçao- hoort er ook bij (soms vergeet ik te ontbijten als het wat later is geworden de avond ervoor). Deze winkel zit om de hoek bij kantoor en heeft alles wat een mens maar nodig kan hebben: medicijnen, snacks en drankjes, en zelfs juwelen!

 

Om 12 uur is het lunchtijd, wat vaak betekent lekker uit lunchen! Bijvoorbeeld bij Number 10, BijBlauw of het traditionele Plasa Bieu. Naast uit lunchen gaan kan je ook heerlijk dingen afhalen, persoonlijk behoort Ibiza Grill tot een van mijn favorieten. Na de lunch nog even aan het werk en daarna zwemmen bij Avila met mijn mede-stagiaire (ik wil zeggen om af te koelen, maar dat is niet nodig want op kantoor is airco)! Vervolgens snel ik naar mijn studentenhuis en ga ik met mijn huisgenoten naar de Happy Hour bij Bonita (1+ 1 gratis bij al je drankjes, ik zal er niet te veel over uitweiden).

 

’s Avonds is er doordeweeks dus genoeg te doen in Curaçao. Vooral op Mambo Beach zitten veel leuke beachclubs: Bonita, Wet & Wild en Madero. Het fijne aan Curaçao is dat alles relatief vroeg begint (en dicht bij elkaar is), wat betekent dat je na werk ook nog even een drankje kan gaan doen en vervolgens gewoon weer op tijd naar huis kan.

 

In het weekend ga ik vaak met vrienden naar het strand. Vooral de stranden waar je mooi kan snorkelen, of als je daar niet zo van bent; gewoon bakken in de zon. Richting Westpunt liggen veel natuurlijke stranden: Kokomo Beach heeft een mooi onderwater leven, maar ook Kleine Knip en Playa Lagun zijn een bezichtiging waard!

 

Kortom, zoveel mogelijkheden en eigenlijk (voor mij dan) te weinig tijd! Curaçao is een vermakelijk, divers en ontspannen eiland. Ik raad iedere student aan om hier stage te lopen, daar is geen twijfel over mogelijk!

 

AYO,

Sophie Andringa