Wat was je verwachting van het stagelopen op het eiland Curaçao?

In ieder geval goed weer. Verder liet ik alles op me af komen. Natuurlijk had ik wel dingen gehoopt. Zo hoopte ik bijvoorbeeld dat mijn dansleven hier zou floreren, dat ik veel onvergetelijke avonturen zou beleven en dat ik zou terug komen met een flinke extra dosis aan juridische ervaring. Of deze wensen zijn uitgekomen?
Dat lees je hieronder. Dit is een greep uit mijn week.

 

Het is maandagochtend, het alarm gaat af om 07:00. Een straf? Zeker niet. Ik trek de gordijnen open en het oranje ochtendlicht staart me aan. In de verte zie ik de zee, waar ik gisteren nog op dobberde. Het is tijd om me om te kleden, en nee, mijn Nederlandse kantoorkleren met zwarte coltruien en colberts zijn niet mee, dus ik trek mijn vrolijkste kantoorjurk aan.

 

Ik loop het kantoor in waarbij iedereen elkaar hartelijk groet. Op maandagochtend wenst men elkaar namelijk niet alleen een fijne ochtend, maar ook een ‘bon siman’, oftewel een goede week. De werkdag start met een teamoverleg van Corporate Litigation & Insolventie. Ik mag aan elk teamoverleg van alle secties deelnemen. Dat is enorm fijn, zo weet ik direct welke zaken er allemaal spelen, welke advocaten zittingen op de planning hebben, kan ik zelf aangeven waar ik mee bezig ben en kijk ik of ik nog iemand kan helpen.

 

Mijn eigen werkzaamheden bestaan met name uit jurisprudentie en literatuuronderzoek. Zo zocht ik bijvoorbeeld al uit of we onrechtmatig verkregen bewijs door de wederpartij konden laten uitsluiten van bewijs en welke gevolgen het doen van een valse aangifte zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk heeft. Dat lijken op dezelfde werkzaamheden als die ik bij Nederlandse stages had. Hier zit er echter nog een extra obstakel aan vast. Het recht van de eilanden is namelijk niet (altijd) identiek aan het recht in Nederland. Zelfs per eiland is er een verschil. Dat heeft me even wat kopzorgen bezorgd, maar wanneer je eenmaal je weg hebt gevonden geeft je dit ook extra motivatie. Je leert namelijk te spelen met het gebruik van Nederlandse jurisprudentie en literatuur.

 

Een ander bijzonder aspect aan werken bij een vooraanstaand advocatenkantoor op een eiland is dat je overal cliënten ziet. Of je nu bij een “happy hour” staat van een strand club, een duiktocht maakt of alleen al de Julianabrug overrijdt. De grootste bedrijven zijn vaak onze cliënten. Dit betekent dat je ook meteen belangrijke en betekenisvolle zaken mag doen. Dat maakt stage lopen bij VANEPS extra interessant. Een andere bijzonderheid is het feit dat iedereen elkaar kent. De samenleving is kleiner en steekt anders in elkaar dan het Europese Nederland.

 

Niet onbelangrijk zijn de pauzes. Die duren hier anderhalf uur, dus je hebt genoeg tijd om alle lunchtentjes en truk’i pan’s te ontdekken. Gezien de gunstige ligging van VANEPS in Pietermaai liggen de meeste op een steenworp afstand. Mijn favorieten zijn een “batido” passievrucht en een “pastechi keshi”. Weet je niet wat dat is? Tijd om daarachter te komen!

 

Buiten kantoor vermaak ik mij ook ten zeerst. Stappen met je mede stagiaires kan hier elke avond en de befaamde feesten moet je zeker eens bezocht hebben. Curaçao heeft echter zoveel meer te bieden. Zo ga ik bijvoorbeeld twee avonden in de week naar een lokale dansschool waar ik dancehall lessen volg. Dit blijken eveneens de beste Papiamento lessen te zijn, tellen tot acht gaat dan ook bijzonder goed. Gedanst wordt er genoeg op het eiland en op vrijdagavonden ga ik dan ook salsa dansen bij Midtown. In de weekenden maak ik onder andere tijd voor een wat meer avontuurlijke hobby: duiken. Soms zelfs wat extra avontuurlijker, ik ben namelijk al gaan jagen op koraalduivel. Dit is een exoot die het koraal beschadigt en dus moet worden teruggedrongen. Die hebben we vervolgens s ’avonds op de barbecue gelegd. Verser kan niet! Verder had ik geluk dat carnaval in mijn stageperiode viel, samen met de huisgenoten stonden we bij een standje langs de weg. Onder het genot van onbeperkt eten en drinken bekeken we samen de prachtige parade. De kleuren, de muziek, de kostuums; ik heb ontzettend genoten. En de dag na carnavalszondag? Dan heeft het hele eiland vrij, dus bracht iedereen lekker de dag door op een strandje.

 

Mijn verwachtingen zijn zeker overtroffen, meer dan ik had gehoopt. Benieuwd naar wat er nog veel meer te beleven en te zien is? Kom het proberen, ik zeg doen!

 

Ayo!

Lotte