Een nieuwe stageweek is aangebroken en ik loop richting het kantoor van VANEPS. Ik woon in de Nieuwestraat in Pietermaai, dus het kantoor is lekker dichtbij. De ochtendzon schijnt volop en het is al heerlijk warm weer. Het zijn deze momenten dat ik besef waar ik ben, waar ik woon en waar ik werk.

 

Tijdens de stage krijg je een goed beeld van de advocatuur van Curaçao. Je wordt erg betrokken in de lopende zaken, en ook in grotere zaken mag je een bijdrage leveren. Daarnaast wordt de gelegenheid geboden mee te gaan naar zittingen. Ik heb tijdens de stage vooral memo’s geschreven, maar ook andere werkzaamheden kwamen aan bod. Denk aan een besluit opstellen of een overeenkomst aanpassen. Uiteindelijk hoor je of zie je hoe jouw werk de advocaat en cliënt hebben geholpen. Indien je met bepaalde vraagstukken minder bekend bent, is er vaak de ruimte voor uitleg vanuit de advocaat. De sfeer op kantoor vind ik erg fijn. Zo gaan we vaak uit lunchen met collega’s. Zij kennen de leukste restaurantjes van het eiland.

 

Maar niet alleen van de advocatuur krijg je een goed beeld, ook van het leven in Curaçao. Zo voel je je snel geen toerist meer, maar heb je echt het idee dat je hier woont. Het voelt nog wel enigszins onwerkelijk om er te wonen, maar dat is iets waar je snel aan kan wennen. Wat ik het meest fijn vindt aan het leven in Curaçao is dat je veel te doen hebt naast het werken. Elk weekend voelt weer als een mini-vakantie. Dat begint vrijdagavond al direct met een happy hour. Maar ook doordeweeks heb ik het vakantiegevoel, wanneer ik uit stage naar Mambo Beach rij om hier nog even een uurtje op het strand te liggen en de zonsondergang te bekijken.

Ik heb veel mensen mogen ontmoeten, zowel uit Nederland als uit Curaçao, en daarnaast heb ik het eiland ook mogen laten zien aan familie en vriendinnen. Het is een mooie uitdaging op persoonlijk vlak, omdat je leert helemaal op jezelf te zijn in een vreemd land. Daarnaast ook een mooie uitdaging op juridisch vlak, omdat je veel nieuwe dingen leert en een goed beeld krijgt van de advocatuur.

 

Mijn stage van twee maanden is bijna voorbij. De tijd is voorbij gevolgen. Het moment dat ik in mijn eentje het vliegtuig uitstapte voelt als zo kort geleden. Maar tegelijkertijd voelt het alsof ik hier al jaren woon. De gemoedelijke sfeer, vriendelijke mensen en prachtige omgeving maakt dat je je enorm snel thuis voelt. Veel jonge mensen zijn hier voor stage of voor werk, en zijn vaak alleen naar het eiland gekomen. Hierdoor merk je dat iedereen graag mensen wil leren kennen, waardoor je snel nieuwe vrienden maakt. Ik heb nog eventjes om het prachtige eiland en het leven hier verder te ontdekken. Het teruggaan naar Nederland wil ik het liefst nog even niet over nadenken, maar ik weet zeker dat ik terug naar Curaçao zal komen.

 

Ayo,

Zoë van der Zwaag.