De eilanden

De benedenwindse eilanden in de Dutch Caribbean liggen vlak bij elkaar, maar zijn gek genoeg heel verschillend. Nog meer verschillend zijn de drie bovenwindse eilanden. Andere mensen, andere taal, andere cultuur, andere natuur. En wij in Nederland maar denken dat het één pot nat is, inclusief Suriname, want dat ligt daar toch ook in de buurt? Die laatste gedachten passen in de reeks ‘Belgen zijn dom. Italianen zijn huilebalken, maar kunnen wel mooi ontwerpen. Polen zijn dieven.’ Het klopt wél dat Italianen mooi kunnen ontwerpen.

Juist de grote verschillen tussen de eilanden maakt het spannend om de advocatuur hier te bedrijven. Soms ook lastig, want het recht verschilt namelijk, niet alleen van het Nederlandse recht, maar ook op de verschillende eilanden. Na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 zelfs in toenemende mate. Grotendeels is het ongeveer gelijk aan het Nederlands recht maar dan opeens, als je het niet verwacht, is het toch weer net iets anders, dat maakt het uitdagend. Net als leren omgaan met de verschillende culturen en talen. Om dat goed te doen moet je een open geest hebben. Vooroordelen en vastgeroeste denkbeelden passen daar niet bij. Dat verklaart waarom mensen die zich vanuit Nederland in de Dutch Caribbean vestigen ofwel definitief verliefd worden op de eenheid in verschillen ofwel afknappen. Een tussenweg is er niet.

Frank Kunneman
Partner

Frank Kunneman

Frank Kunneman

Frank Kunneman is partner bij VanEps Kunneman VanDoorne en een autoriteit op het gebied van corporate governance. Hij staat aandeelhouders, raden van bestuur en commissarissen bij in zowel de advies- als procespraktijk. Frank is daarnaast zelf een ervaren bestuurder en toezichthouder en parttime hoogleraar civiel recht en corporate governance aan de University of Curaçao.